νεα2

Νέα από τον κόσμο της τεχνολογίας με ένα κλικ!

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κρίση για το... χρυσό μήλο της Apple


Ο νέος επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ έδειξε την πόρτα της εξόδου σε δύο υψηλόβαθμα στελέχη, ένας εκ των οποίων ήταν και προστατευόμενος του Στιβ Τζομπς. Η μετοχή βρίσκεται σε πτώση, ενώ πολλά νέα προϊόντα δείχνουν να χάνουν τη μάχη του ανταγωνισμού

Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ δείχνει πως θέλει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη μετα-Τζομπς εποχή
Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ δείχνει πως θέλει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη μετα-Τζομπς εποχή
Χρυσό και μαζί χρυσοφόρο, το μήλο μπορεί να έπεσε κάτω από τη μηλιά. Ωστόσο πλέον, αυτό αλλάζει και μεταμορφώνεται σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στο νέο του περιβάλλον, ένα περιβάλλον το οποίο πια δεν φαντάζει το ίδιο παραδεισένιο.
Δραματικές ανακατατάξεις και δραστικές αναπροσαρμογές λαμβάνουν χώρα στα κορυφαία κλιμάκια του τεχνολογικού κολοσσού της Apple, η οποία φέρεται να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη κρίση (και αναμόρφωση) της μετα-Στιβ Τζομπς εποχής.
Ακριβώς έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, η Apple αλλάζει στα χέρια ενός νέου αφεντικού, του Τιμ Κουκ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να επαναπροσδιορίσει την κληρονομιά του Στιβ Τζομπς βάζοντας τη δική του προσωπική σφραγίδα στα πράγματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο 51χρονος Κουκ πήρε την απόφαση προχθές να απολύσει έναν παλαιό προστατευόμενο του Τζομπς, ο οποίος μάλιστα ήταν υποψήφιος και για τη διαδοχή του, τον Σκοτ Φόρσταλ.
Βετεράνος στις τάξεις της Apple, όπου εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια (από το 1997 και μετά), ο Φόρσταλ, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει επισήμως σε μερικούς μήνες από σήμερα, εκτελούσε χρέη επικεφαλής του λογισμικού συστήματος των iPhone και είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό κάποιων εκ των δημοφιλέστερων προϊόντων της Apple (iPhone, iPad).
Ωστόσο, εσχάτως, ο 44χρονος Φόρσταλ έμελλε να χρεωθεί κάποιες διόλου ευκαταφρόνητες «γκάφες» όπως για παράδειγμα τη γεμάτη λάθη και ανακρίβειες έκδοση της υπηρεσίας ψηφιακών χαρτών του λογισμικού iOS6 (μια «γκάφα» για την οποία ο ίδιος λέγεται πως αρνιόταν πεισματικά να απολογηθεί).
Μαζί με τον Φόρσταλ, την πόρτα της εξόδου είδε και ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, ο επικεφαλής του τμήματος λιανικών πωλήσεων Τζον Μπρόουετ. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που προσελήφθη από τον ίδιο τον Κουκ στις τάξεις της Apple μόλις πριν επτά μήνες μέσα σε κλίμα σχεδόν πανηγυρικό, με μισθό περίπου 12 εκατ. δολ. ετησίως και αναλόγως μεγάλες προσδοκίες κερδοφορίας εκ μέρους της εταιρείας.
Τα προβλήματα
Πίσω από τις παραπάνω «δραματικές» ανακατατάξεις, οι αναλυτές (CNET κ.ά.) θεωρούν πως βρίσκονται βαθύτερα προβλήματα καθώς, παρά τις «τρελές» πωλήσεις προϊόντων όπως το iPhone 5, η Apple πλέον είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Η αξία της μετοχής της σημείωσε μια πτώση της τάξεως του 14% μόνο τον τελευταίο μήνα και τα έσοδά της απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ ορισμένα από τα τελευταία προϊόντα της (Siri, Maps, iPad mini) αποδείχθηκαν κατώτερα των ομολογουμένως υψηλών προσδοκιών.
Κι όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα αυξημένου ανταγωνισμού, ειδικά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας όπου η Google (με το Android) και η Samsung (με έξυπνα τηλέφωνα όπως το Galaxy S3) εξελίσσονται σε κυρίαρχοι του παιχνιδιού, τουλάχιστον από άποψη πωλήσεων.
Ακόμη και στο μέτωπο της ταμπλέτας, η πρωτοκαθεδρία της Apple δείχνει να απειλείται, καθώς οι ανταγωνιστές (Amazon, Google) σηκώνουν κεφάλι (με προϊόντα όπως τα Kindle Fire HD και Nexus 7 αντίστοιχα).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου